Tankar och funderingar från mitt härbre att dela med andra...

 

Jag, en kvinna, som upplever att jag bor i en kropp som har uppnått en ålder som ger mig pension varje månad, men mitt sinne är många år under den nivån. Med andra ord jag är inte lika gammal som min kropp!!! Jag känner att jag måste få utlopp för alla mina tankar som hotar att spränga mitt huvud och jag inbillar mig att om jag skriver alla mina tankar och idéer så kommer trycket att lätta. Kanske kan jag till och med ge någon ett leende av igenkänning eller ett skratt för mina tokiga tankar eller lite hjälp till någon som liksom jag behöver reda ut begreppen.

 

Är banker verkligen banker i dag? 

 

2012-09-08

 

Med vilken rätt   kallar sig banker för "Bank" i dag?

Jag minns när jag   var 5 år gammal och fick följa med pappa till Posten med en 2- krona i min   hand. Vi skulle öppna en postsparbanksbok till mig. Det var tant Selma som satt i kassan. Hon tog fram en bok, skrev mitt namn, Gunilla Olsson, mitt   födelsedatum och tog fram ett frimärke som det stod 2 kronor på. Det märket   klistrades in i boken samt en stämpel över märket. Boken räcktes över till   mig och jag tog stolt emot den. Under några år var det lika högtidligt varje gång jag gick till tant Selma med en kladdig peng i min hand. Oj vad stolt jag var över min postsparbanksbok!

Efter att ha avbrutit mina realskolestudier för att, som jag trodde, börja min bana som aktör, balett, sång och teater, hamnade jag på bank. Ja min pappa som för övrigt var en mycket klok man förbjöd mig att börja på Kalle Flygares Teaterskola som jag kommit in på. Pappa ansåg nämligen att jag skulle ha ett riktigt jobb först innan jag började med något så flummigt som teater. Min   första kontakt med bank blev Upplandsbanken på Drottninggatan i Stockholm. Där fick jag starta min karriär på fastighetsavdelningen. Jag fick sitta och slå ihop postgirotalonger på inbetalda hyror. Herre gud så trist det var. Först skulle de sorteras efter vilken fastighet som avsågs, därefter skulle   jag slå en slagremsa som skulle fästas på varje bunt. Buntarna överlämnades   till en dam som sedan bokförde summorna på rätt fastighet. Dator? Nää hon skrev in det i respektive bok för hand med bläckpenna!!!

Efter en tid så   flyttade jag tillbaka till Jämtland. Min syster Inga-Lis man Arne som arbetade på Sundsvallsbanken i Brunflo behövde en ny kassörska och det blev jag! Jag minns alla rutiner på banken som om det var i går. En Addo räknemaskin, en Addo räknesnurra var dåtidens ”datorer”. När banken stängde klockan tre var det dags att stämma av kassan. Alla uttag och insättningar, såväl checkar som bankbokstransaktioner, låneamorteringar och omsatta växlar som hörde till vårt kontor skulle också bokföras av mig. De som hörde till andra kontor inom Sundsvallsbanken och externa banker skulle skickas med post till vårt HK i Sundsvall. Ja just det du läste rätt, de skickades med post i kuvert till Sundsvall. Väl i Sundsvall så skickades andra bankers checkar,  bankboksuttag och insättningar till Stockholm för att där clearas mellan de olika bankerna. Snacka om realtid! Dagens material som hörde till   Brunflokontoret bokfördes på stora registreringskort. För hand med bläckpenna! All bokföring skedde för hand, växlar skulle omsättas och skrivas ”slattar” till, lån skulle noteras på lånekortet med avräkning för ränta och amortering! Kan nämna att under nyårshelgen så jobbade vi för att med hjälp av en "addosnurra" räkna ut räntor och skriva in dem på kontot med bläckpenna för hand! Det var tider det. Långt före datorer och mobilers intrång i vårt samhälle.

Varför tänker jag på   det nu då? Jo i torsdag fick Åke tillbaka pengar från Transportstyrelsen, han   hade ställt av Corvetten för säsongen, och återbetalningen av vägskatten kom med check via Swedbank. Åke tittade på checken och konstaterade att det här blir väl inte så lätt det går väl inte att hämta ut pengarna från Swedbank? –   Vi kan väl försöka, sa jag. Sagt som gjort. Vi åker till Orsa, går in på   banken, tar en nummerlapp, väntar på vår tur, knallar fram till ett skrivbord   där vårt nummer kommer upp och Åke lämnar fram checken som han skrivit under. Han hade skrivit sitt kontonummer på Nordea på därför avsedd plats. Jaha, säger kassörskan, då ska vi registrera ditt kontonummer så du får pengarna direkt till ditt konto nästa gång du får tillbaka pengar. Därefter upplyser hon Åke att han får åka till ”sin” bank och sätta in dem på kontot för på Swedbank har man inte längre kontant-hantering. Hämta ut pengar, ja det är väl en svunnen tid idag, bankerna står ju inte längre till tjänst med kontanthantering. Det vi med lätthet kunde på min tid som banktjänsteman, sätta in eller ta ut   pengar på bank, är nu en omöjlighet. Det är hur lätt som helst för en bank   att ställa upp med tjänsten som förmedlande bank, d.v.s. låta, som i detta   fall, Transportstyrelsen använda Swedbanks checkar för utbetalning till sina kunder. Men att låta kund hämta ut pengarna det går inte längre för man har ingen kontanthantering längre. Vi fick snällt åka till Mora där vår bank finns för att där sätta in pengarna för att hämta ut kontanter det går inte.

Efter min tid i   Brunflo flyttade jag tillbaka till Stockholm och efter några års studier  bl.a. så återgick jag till arbete i Sundsvallsbanken. Under en tid så arbetade jag ute på fältet! Ja banken hade en bankbuss, en stor van med ett litet bankkontor i. Där kunde våra stora företagskunders personal uträtta   sina bankärenden av alla de slag, postväxlar, växla valuta, ta ut och sätta   in pengar mm. Bankbussen var ute en dag i veckan. En gång i månaden åkte jag   till en av våra företagskunder där jag ”dukade upp” med en kassa och betalade ut pengar enligt deras lönebesked. Jag satt vi ett litet bord i deras matsal.   Det, mina vänner, kallar jag service!

Hur är det i dag då? Ja idag så sköter du allt själv via internet. Du betalar räkningar, flyttar   pengar mellan egna konton, betalar lån, överför till andra konton, köper och säljer aktier/optioner/obligationer mm och dessutom betalar du för den tjänsten. Bankerna har inte möjlighet att ge den servicen i dag. Varför då! I   dag när allt är så enkelt, i dag när vi har datorer och bara behöver knappa   in allt. Datorer som räknar ut räntor, clearar mellan kontor på realtid. Nej all tid går åt till rådgivning, att sälja pensionsförsäkringar och fonder. Eller som i vårt fall, Swedbank kan inte sätta in en liten summa på ett Nordeakonto, MEN om jag går in på en bank och vill flytta mina medel från en  bank till en den bank jag besöker DÅ är det inga problem. Då kan de helt   plötsligt lösa lån och hämta tillgångar…

Räntor på lån och krediter är i förhållande till Rikbankens reporänta stor och det skyller bankerna på att det är förenat med stora kostnader att sköta utlåning och den egna upplåningen är dyr. Ja det kan vi ju tydligt se på de vinster som bankerna uppvisar och de bonusar som fluktuerar inom bank och finansvärlden. Det är vi som står för den vinsten och de bonusarna. Det är väl hög tid att Anders Borg och Finansdepartementet tar sig en rejäl funderare över hur det   ser ut inom den världen. Är det en rimlig skillnad mellan reporäntan och de räntor som bankerna tar ut? Är gapet mellan kredit- och debeträntorna rimliga? Ska vi vara tvungna att byta bank varje år för att få rättvisare räntor?

Stackars alla äldre som inte har någon vana från datorer, som inte klarar av detta. Det är inte   bara den delen med bank som är svårt för våra äldre utan i dag är det många   tjänster som går via dator och många tjänster i samhället blir dyrare vid   manuell hantering än om du sköter det via datorn.

Usch vad trött jag blir. Nu ska jag beställa tid hos en annan bank för byte av bank.

/Gunilla

 

Antal kommentarer: 0

Namn:
E-postadress:
Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)